Zdravo.hr koristi kolačiće za omogućavanje boljeg korisničkog iskustva. Ovo uključuje kolačiće treće strane koji mogu pratiti vaše korištenje stranica.

Želim znati više

Razumijem
header4.jpg

U srijedu 1. kolovoza svijet je ušao u ekološki dug, pa bi u 2018. godini za trenutačne potrebe čovječanstva bila potrebna 1,7 planeta kako bismo imali dovoljno prirodnih resursa za potporu postojećim ljudskim aktivnostima. Razumijevanje koncepta ekološkog duga važan je dio učenja mladih jer dan kada potreba čovječanstva za prirodom nadmašuje ono što Zemljini ekosustavi mogu obnoviti iz godine u godinu dolazi sve ranije. Gdje, kako i koliko u svojoj zajednici doprinosimo svojim pretjeranim zahtjevima prema Zemlji provjeravali smo na terenskom obilasku uvale Čikat na primjeru vanjske rasvjete.

Opširnije...

Jedan od najvećih globalnih i lokalnih problema današnjice je proizvodnja i nepropisno odlaganje velikih količina otpada. Zato smo Dan planeta Zemlje posvetili istraživanju kako se postupa s otpadom na našem otoku.

Opširnije...

Ove smo godine održali puno kreativnih radionica, ali ova je posebna. Pripremamo se za Dan planeta Zemlje. Oslikavamo majice tekstilnim bojama, pričamo o značenju tog dana, planiramo kako ćemo ga obilježiti. Svatko na svoju majicu stavlja prizor za koji želi da ostane očuvan, prizore biljaka, životinja, drveća, mora, neba.

Opširnije...

4. listopada Svjetski dan zaštite životinja obilježen je zajedničkom javnom akcijom Centra za zdravo odrastanje i Društva za zaštitu životinja iz Malog Lošinja..

Opširnije...

Centar za zdravo odrastanje započeo je u subotu rad na izgradnji suhozida u dvorištu osnovne škole Maria Martinolića. Cilj je napraviti „ograjicu" za vrt koji će uređivati učenici, a u zid će biti ugrađena i originalna stara lesa.

Opširnije...

Još jednom akcijom obnove suhozida Centar za zdravo odrastanje senzibilizira lokalnu zajednicu za brigu o tradicionalnoj graditeljskoj baštini. U uvali Zagazinjine nastavljen je rad na obnovi suhozida, pa su djeca i mladi pod vodstvom inženjera Gorana Jambrešića dobili uvid u dugotrajni rad otočana na čišćenju i obilježavanju parcela i obrani od vjetrova.

Opširnije...

Dokumentarni film Od kamena kruna autorica Danice Bjelajac i Dr. Danice Aćimović, koji je nastao u produkciji Centra za zdravo odrastanje IDEM i ja iz Malog Lošinja kao dio projekta Suhozidi su vrijedna baština prikazuje se u sklopu edukativnog programa tematske izložbe slika pod nazivom Gromače hrvatskog umjetnika Otona Glihe u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. Film u trajanju od 27 min. snimljen je na cresko - lošinjskom području.

Opširnije...

Centar je nastavio terenski rad na obnovi suhozida u uvali Zagazine, gdje je u subotu 29. ožujka 2014. održana radna akcija na obnovi suhozida i uređenja okoliša uz uključene građane i gradske službe. Obnavljanju suhozida prethodilo je čišćenje zidova i prilaza od vegetacije koja je jedan od uzroka propadanja i rušenja zidova složenih bez vezivnog materijala.

Opširnije...


Album fotografija iz akcije "More zna - otok pamti"

U subotu, 18. svibnja od 9 do 13 sati Sportsko ribolovno društvo »Udica« i Centar za zdravo odrastanje »IDEM i ja« uz pokroviteljstvo Turističke zajednice Mali Lošinj, Županijske lučke uprave i Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u sklopu Decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva organiziraju akciju More zna - otok pamti. Članovi Sportsko ribolovnog društva »Udica«,  ronilačkog kluba »Bentos« te članovi ribolovne sekcije Odgojnog doma Mali Lošinj će čistiti podmorje u malološinjskoj uvali, a Centar za zdravo odrastanje će od izronjenog otpada izraditi instalaciju pod nazivom SMEĆE SE UVIJEK VRAĆA KUĆI. Ovime će upozoriti da se otpad odbačen u prirodu uvijek vraća putem tla, vode i zraka te hrane koju jedemo. Akcija će trajati od 9 do 13 sati, a svi prolaznici su pozvani da sudjeluju u izradi instalacije od izronjenog otpada.

Tridesetero djece i mladih proveli su subotu 27. travnja obnavljajući sa svojim voditeljicama urušeni suhozid na potezu od Dražice prema Sunčanoj uvali. Edukacija o važnosti tradicionalne pučke suhozidne arhitekture te terenski rad na obnavljanju suhozida dio je aktivnosti koju Centar za zdravo odrastanje IDEM i ja provodi u cilju poticanja zdravih izbora i angažmana mladih za sudjelovanje u životu zajednice. Ove se aktivnosti, uz kreativne radionice, terenski rad i strateške igre u parku doživljajne pedagogije provode u okviru projekta Kreativna pedagogija koji je poduprlo Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Edukacija o važnosti tradicionalne pučke suhozidne arhitekture

Centar za zdravo odrastanje IDEM i ja i ove je godine bio lokalni koordinator Zelene čistke. Zelena čistka, dio svjetskog pokreta Worlds Cleanup, i ove je godine otkrila, okom kamere i na kartama zabilježila nepropisna odlagališta otpada i pokrenula volontere.
Na području Lošinja detektiran je niz odlagališta otpada u prirodi, prvenstveno građevinskog otpada, manje otpada iz kućanstava te uobičajeni naplavljeni otpad na obali, donesen morem i vjetrovima i sa prepoznatljivo udaljenih lokacija, ali i trag prošlogodišnjeg ljetovanja turista. Akcija je pripremana na tri sastanka planiranja, u kojoj su sudjelovali predstavnici lokalne samouprave, lokalnog komunalnog poduzeća, suradničkih udruga i zainteresiranih roditelja naših korisnika.

Opširnije...

Stranica 1 od 2

Društvene mreže

Podijeli sadržaj
Pratite nas

Kampanje

zelena-cistka

Od kamena kruna

Suhozidna radionica 2017. 

idiOd kamena kruna

Naši donatori

eu

min-soc-pol-logo

 mzos-logo

pgz-logo

grad-logo

tzml-logo

zakladalogo

zaklada-civilnodrustvo-logo

logo-eea-grants

logo-norway-grants

usa

Godišnji izvještaji

Izvještaj 2017.
Izvještaj 2016.
Izvještaj 2015.
Izvještaj 2014.
Izvještaj 2013.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Free business joomla templates